Kijksport met een mooie dashboard camera

De eerste rustdag in de Tour geeft maar weer aan hoezeer wielrennen een kijksport is. Dagenlang kunnen we rond een uur of drie inschakelen om te kijken naar wielen die over asfalt rollen, naar een kleurrijke karavaan die door zomerend landschap trekt en dat allemaal gefilmd met een prachtige dashboard camera. Dit alles steevast begeleid door monotoon geronk en geklapper van respectievelijk motor en helikopter.

Dat geronk… dat heerlijke, geruststellende geronk! Alleen daar zou ik de tv al voor aanzetten om de beelden van de dashcam af te spelen. Dan zijn alle beelden van winnaars, verliezers, moedige strijders en klaarblijkelijke bezienswaardigheden nog fraaie extra’s.

Maar dan die rustdag. Niks geen geronk. De motoren rijden niet, de helikopters staan aan de grond. Asfalt is er wel, maar dan enkel naast het terras waar een ploeg wielrenners aan de koffie zit. En waar men aan het lezen is over voetbal – ook dat nog.

De lamlendigheid druipt af van al die koffiedrinkende wielrenners en fietsenwassende mechaniekers. Er is echter een ploeg die doorheeft hoe je van zo’n oersaaie Tourdag nog wat kunt maken. Bij Phonak hebben ze namelijk een paar plaatjes geschoten van de heup van hun kopman. Het gaat niet best met die heup, aldus de begeleidende tekst, die via een persconferentie wereldkundig werd gemaakt. De kopman zelf, Floyd Landis, vertelde met een halve grijns dat het reuze zeer doet en dat hij toe is aan een nieuwe als de Tour is afgelopen. Wat een contrast is dat vergeleken met een relatieve kleine wielrenwedstrijd als de Delta tour Zeeland.

Waar hebben we zoiets eerder gehoord? Inderdaad: in de Tour van 2003. Toen hadden we de ‘King of Pain’, Tyler Hamilton. Die reed in de rondte met een scheur in zijn sleutelbeen. De man had gevoel voor drama en liet zich een schouderband aanmeten die bij elke bergetappe van betekenis prominent in beeld kwam. Hij werd in die Tour vierde. Dus hij zette én een topprestatie neer, én hij had de status van Tourheld weten te verwerven.

Ik gok erop dat Landis hetzelfde voor ogen heeft. Netjes tweede staan in het klassement, maar tsjonge jonge, wat doet die heup ondertussen een pijn! Na dat verkrampte gehark op die tijdritfiets verwacht ik heel wat gekke bekken in de bergen. Want Landis wil ook een Tourheld worden. En hij weet waar het gros van zijn publiek zich bevindt: voor de buis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>