Oude persberichten

Ik kwam deze persberichten nog tegen die over de oude zeeland tour gingen:

Rabo heeft wel acht favorieten voor eindoverwinning

De Rabo Wielerploeg is vrijdagavond de Delta Tour Zeeland qua uitslag prima begonnen. Jos van Emden was evenals in 2010 de snelste in de proloog. Hij bleef de Duitser Marcel Kittel een fractie voor. De sprinters Michael Matthews (vijfde) en Theo Bos (zesde) eindigden ook kort in Vlissingen, maar er was ook minder nieuws. Coen Vermeltfoort tuimelde bij zijn start van het startblok. Hij werd snel naar een ziekenhuis afgevoerd en daar werden breuken in beide polsen geconstateerd. De linkerpols is direct in het gips gezet. Volgende week wordt Coen in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort aan zijn rechterpols geopereerd.

Ploegleider Nico Verhoeven stond met zijn volgwagen klaar om achter Vermeltfoort aan te rijden en zag de renner van het startblok vallen. Dat was tegen de achterkant van een vrachtwagen aangelegd. Verhoeven: “De start was niet zoals gebruikelijk bovenaan het hellende vlak, maar achter in de vrachtwagen. Pas na vijf meter ging het naar beneden.” Bovenaan het hellende vlak zag Verhoeven zijn pupil wegglijden en van ‘anderhalve’ meter naar beneden tuimelen. “Ik dacht nog even ‘wat doet hij nou?’ Het leek of Coen probeerde van het podium af te springen. Het was glad op die helling, maar voor zover ik weet, is Coen de enige die daar echte problemen heeft gehad. Heel triest. Dit was een rondje voor hem en ook de Ster Elektro Tour van volgende week. Coen stak goed in zijn vel na Californië en had er geweldige zin in.”

Vier man bij eerste tien
De renners zorgden daarna nog voor een klein beetje goede stemming in het Rabo-kamp. In de proloog ging het namelijk prima met de formatie. Nog niet zo goed als vorig jaar toen het complete podium Rabo-gekleurd was, maar er werd wel een fraaie uitslag neergezet met vier renners bij de eerste tien. Jos van Emden was voor het tweede jaar op rij de snelste. Hij reed uiteindelijk 0,7 seconde sneller dan Marcel Kittel van Skil Shimano. Michael Matthews en Theo Bos bleven op de plekken vijf en zes heel dichtbij en verschaften zich in de sprintersronde die de Delta Tour nu eenmaal is goede uitzichten op een leuk klassement. Rick Flens werd achtste en Graeme Brown zeventiende.

“Het worden twee interessante ritten dit weekend”, voorziet Nico Verhoeven. Kittel en Roger Kluge zijn twee snelle mannen die vast en zeker de positie van Jos gaan aanvallen, maar wij hebben ook nog een paar sprinters op de loer liggen. Daarom is het zo goed dat Bos en Matthews hier ook zo goed scoren. En dan hebben we altijd Graeme Brown nog. Het worden leuke dagen en het zal bij iedere tussensprint er ook om spannen. Deze ronde wordt op een paar seconden beslist. Maar we moeten wel voorkomen dat het een strijd Rabobank-Skil Shimano gaat worden. Dan bestaat het gevaar dat we elkaar kapot rijden. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

 

 

Delta stopt met sponsoring Delta Tour

MIDDELBURG – Hoofdsponsor Delta stopt met de sponsoring van de wielerronde die als Delta Tour Zeeland door het leven gaat. Het Zeeuwse energiebedrijf zal dit jaar op 10, 11 en 12 juni voor het laatst naamgever zijn van de driedaagse wedstrijd. Of het het einde betekent van de ronde is onzeker. Diverse andere sponsoren willen wel doorgaan.

De kans bestaat dat de Delta Tour opgaat in een nieuwe wedstrijd, een etappekoers tussen Rotterdam en Antwerpen. Het idee daarvoor ontstond na het succes van de Tour-start in Rotterdam, afgelopen zomer. Bij de proloog en de eerste etappe van Rotterdam – via Zeeland – naar Brussel, stonden honderdduizenden wielerliefhebbers langs de kant. De organisatie van de Delta Tour is benaderd om in deze nieuwe ronde te participeren. Ook Delta zou contacten hebben met de nieuwe organisatie.

Het is de bedoeling dat de nieuwe wedstrijd in 2012 voor het eerst gehouden wordt en deel uitmaakt van de ProTour, de hoogste categorie wedstrijden van wereldwielerbond UCI. De eerste besprekingen tussen de nieuwe organisatie en de ASO, die onder meer de Tour organiseert, zijn december vorig jaar al gehouden. Eén van de etappes moet net als de eerste etappe van de Tour 2010 door Zeeland lopen, met Rotterdam en Antwerpen als start- en finishplaats. David Luteijn, de voorzitter van het organisatiecomité van de Delta Tour, was gisteravond niet voor commentaar bereikbaar.