Commercie

Geen grote gadgets meer in de laatste twee kilometer van een Touretappe. Dat hebben de wijze mannen eindelijk besloten na de vele incidenten de afgelopen jaren. Ook in de eerste etappe was het weer raak toen Thor Hushovd in vliegende vaart langs de dranghekken vloog en een PMU-hand toucheerde. Gevolg: diepe vleeswond, gele trui kwijt en wellicht kostbare punten voor de groene trui.

Tourrenners zijn harde kerels en zeker deze Noorse viking kan een stootje verdragen, maar in topsport draait het om details. Het zou zonde zijn mocht de strijd om het groen een topper missen omdat hij de komende dagen niet in staat is om te sprinten. Laten we hopen dat hij er niet teveel hinder van zal ondervinden.

Je kunt trouwens nog zoveel maatregelen treffen als organisatie maar uitsluiten kun je uiteraard helemaal niets. Zo kwam Tom Boonen vandaag in aanraking met een fototoestel waarbij hij zich bezeerde. Heeft u zelf wel eens geprobeerd een aanstormend peloton te vereeuwigen langs de kant? Ik wel, door de lens lijken ze klein en ver weg maar in de realiteit scheren ze rakelings langs de dranghekken. Dat was schrikken en ik heb het dan ook nooit weer gedaan…

De commercie lijkt de Tour maar ook andere sporten steeds meer in z’n greep te krijgen. Volwassen mannen slaan elkaar de hersens in om maar een Haribo-dropje, een petje van de Champion-supermarkt of andere kinderspeeltjes te bemachtigen. Eigenlijk is het veel meer de moeite waard om daar een foto van te nemen! Ook lang zo gevaarlijk niet.

Maar het is allemaal kinderspel vergeleken met het WK voetbal. Zo moest ik laatst hartelijk lachen toen het team van Australië de toegang tot het trainingscomplex geweigerd werd omdat de spelersbus niet door WK-sponsor Hyundai gesponsord was. Spontaan werd ik supporter van dit team, uit een land dat dus niet alleen goede wielrenners voortbrengt. De eerste Australische overwinning in de Tour zal ook niet lang meer op zich laten wachten, schat ik in. Waar McEwen gisteren nog een beetje te laat op stoom kwam geef ik hem voor vandaag de grootste kans. Of zou er toch een onverlaat met een PMU-hand  langs de kant staan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>